Hoe pas je kleur toe in je interieur?

Door Floor Terlingen

Kleuren spelen een cruciale rol in de interieurinrichting. Ze hebben het vermogen om een ruimte te transformeren en de sfeer en het karakter ervan te beïnvloeden. Het juiste kleurgebruik kan een kamer levendig maken, de stemming beïnvloeden en zelfs de perceptie van ruimte veranderen.

Kleur is een essentieel element in je interieur, maar het kiezen van een kleurenpalet kan super lastig zijn! Kies daarom voor een paar basis kleuren en een paar accent kleuren zodat het minder overweldigend overkomt. Vaak zijn basiskleuren wat neutraler en gebruik je de accentkleuren om echt kleur in je ontwerp toe te voegen.

Het combineren van kleuren kan een gevoel van harmonie en balans creëren in een ruimte. Complementaire kleuren, zoals blauw en oranje, kunnen elkaar versterken en een levendig contrast creëren. Analogie kleuren, zoals blauw en groen, zijn kleuren die naast elkaar in het kleurenwiel liggen en zorgen voor een harmonieus gevoel. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen harmonie en contrast, zodat de ruimte visueel aantrekkelijk blijft.

Als je het lastig vindt om met kleur te werken is een handige lijn om te volgen de 60/30/10 regel. Het toepassen daarvan is namelijk vrij simpel, en zorgt voor een goede kleurbalans. Kies bij de hoofdkleur een mooie tijdloze neutrale kleur. Voor de 2e kleur kies je een kleur die er ook al wat meer uitspringt en kan je bijvoorbeeld gebruiken in meubels of gordijnen. En de laatste kleur gebruik je bij de accessoires in het huis. Zo kan je supermakkelijk experimenteren met kleur.

WAT DOET KLEURGEBRUIK MET DE RUIMTE?

Eigenlijk kunnen wij ons brein voor de gek houden met kleurgebruik. Gebruik bijvoorbeeld in een kleine ruimte een lichte kleur op de muur zodat het lijkt of de ruimte een stukje groter is. Ook helpt het om het plafond licht te houden. Wat je verder kan doen is een meubel in een soortgelijke lichte kleur aan te schaffen, hierdoor krijg je een mooi ruimtelijk effect.

Donkere en warme kleuren of tinten zorgen ervoor dat een ruimte kleiner aanvoelt. Waarom dat zo is? Omdat donkere kleuren het licht absorberen. Als je een plafond in een donkere verf steekt, krijg je het gevoel dat die veel lager is dan in werkelijkheid. Donkere kleuren doen je ruimte dus lager en smaller lijken. Maar geven hierdoor wel weer een geborgen gevoel.

Kleuren hebben psychologische effecten en kunnen verschillende emoties en reacties oproepen. Warme kleuren zoals rood, oranje en geel kunnen energie en opwinding uitstralen, terwijl koele kleuren zoals blauw en groen een gevoel van rust en ontspanning kunnen bevorderen. Neutrale kleuren zoals wit, beige en grijs kunnen een gevoel van rust en evenwicht creëren.

Rood: Doel georiënteerd, vastberaden

Geel: Extravert maar op gecontroleerde wijze, overtuigend

Blauw: Analytisch, behoudend (voorzichtig)

Groen: Zorgzaam, helpend

Oranje: Vrolijk, energiek

Paars: Troostend/ houd van waardigheid

Wit: Vreedzaam, goed in organiseren

Zwart: Conservatief en creatief

Bruin: Praktisch, taken voor elkaar krijgen