Tips voor een verbouwing

Wanneer je plannen hebt voor een verbouwing komt er veel op je af. Waar begin je en hoe ziet het proces eruit? Wij zetten de grootste valkuilen voor je op een rijtje:

Timing

Waar wij weleens tegenaan lopen met onze klanten is de timing waarop wij ingeschakeld worden. Soms is dit pas wanneer de tekeningen van de architect al gemaakt zijn. Natuurlijk kunnen we dan nog steeds van toegevoegde waarde zijn, maar het handigst is het wanneer wij direct aan het begin van het proces betrokken zijn. Met een interieuroog kijken naar de indeling van een woning geeft net een andere invalshoek. 

Bij totaalverbouwingen starten we altijd met het maken van een indeling, in samenwerking met een bouwkundig tekenaar of architect. Wij delen de ruimte dan al volledig in, omdat dit belangrijk is voor het licht- en elektraplan. Dit is namelijk al in een vroeg stadium van een verbouwing nodig. Wanneer je precies weet waar de meubelen, keuken, etc. gaan komen kan hier de verlichting perfect op afgestemd worden. Voor het eindresultaat essentieel! 

Tip: Deel de ruimte al volledig in voordat je een licht- en elektraplan maakt.

 

Budget

Hoe zorg je ervoor dat de plannen die je hebt voor je verbouwing ook binnen het budget gerealiseerd kunnen worden? Wanneer je je wensenlijst concreet hebt gemaakt kun je plannen gaan maken voor de indeling en sfeer van je woning. Maar hoe voorkom je dat je met een fantastisch interieurplan zit wat niet binnen je gestelde budget gerealiseerd kan worden? Achteraf veel concessies doen op het resultaat dat je voor ogen had vanwege het budget, is zonde van de tijd en energie die in het proces is gestopt. Onze aannemer maakt een globale kostenraming nadat de eerste indelingsplannen zijn gemaakt. Op die manier weet je of je het ontwerp bij moet schaven en welk budget er overblijft voor de afwerkingen van bijvoorbeeld vloeren, keuken en sanitair.

Tip: Probeer de kosten voor de verbouwing zo helder mogelijk te houden in het hele proces door ook de aannemer in een vroeg stadium te betrekken.

 

Eenheid

Een van de meest gestelde vragen van onze klanten is ‘Hoe creëer ik straks eenheid in het eindresultaat?’. Verschillende stijlen en interieurs spreken je aan, maar welke keuzes ga je maken om de gewenste stijl neer te zetten? Het begint met het verzamelen van zoveel mogelijk beeld wat je aanspreekt. Dit kan met tijdschriften en boeken, maar kan ook heel makkelijk via Pinterest. Leg al het beeld bij elkaar en probeer de rode draad te ontdekken. Maak van de beelden die je het meest aanspreken een moodboard en filter hieruit een kleurenpalet. Wanneer wij een moodboard en kleurenpalet maken en de klant helemaal tevreden hierover is, gebruiken we dit altijd als kader. Bij elke materiaal- of productkeuze die gemaakt wordt grijpen we terug naar het moodboard, zodat straks alles bij elkaar past. Je kunt een moodboard per ruimte maken, maar zorg ervoor dat de verschillende borden bij elkaar blijven passen. 

Tip: Maak voor je keuzes maakt in kleur, materialisering of product altijd een moodboard. Zo bewaak je de eenheid.